Липсата на учители: Как да променим това?

Цветелина Георгиева

Публикувано на: 7 октомври 2024г.

Гледахте ли вече новия епизод на "Гласът на IT индустрията" – подкастът на HackBulgaria, където обсъждаме актуални и значими теми в IT сектора с фокус не само върху технологиите, но и върху човешкия фактор.

Преди да се гмурнем в темата, припомняме, че вашата обратната връзка е безценна за нас и това, което правим, затова оставяйте своите коментари в YouTube или Discord. Четем всеки един коментар и това ни позволява да ставаме все по-добри и да развиваме нашата Hack общност!

Във втория епизод се потапяме в една от най-наболелите теми на нашето време – образованието, и по-конкретно какво се случва там, как новите тенденции и технологии променят начина, по който учим и преподаваме.

Специален гост: Ангел Георгиев

Гост в този епизод е Ангел Георгиев – образователен иноватор с над 18 години опит в технологиите и обучението, основател на Синдео – Приложна академия за образование. Ангел е ключова фигура в изграждането на SoftUni и има дългогодишен опит в преподаването по софтуерно инженерство и информационни технологии. Той е преподавател и в Uwekind International School, както и активен член на Коалицията за медийна грамотност.


Темата е остра и навременна – липсата на учители, особено в сферата на точните и природни науки, е системен проблем в България. Официалните данни сочат, че в момента в България има 65 000 учители, заети в общообразователните училища. С професионалните и частните училища, числото става около 80 000. Което е повече от заетите в IT индустрията.


В същото време има около 1000 непопълнени позиции за учители, като най-голям дефицит се наблюдава именно в тези предмети. В някои малки населени места дори няма кандидати за обявените позиции.

Защо липсват учители?

Ангел подчертава, че проблемът не е в липсата на желаещи да се занимават с образование, а в липсата на възможности за развитие и реализация. Например, много завършващи студенти по филология не виждат бъдеще в педагогиката, въпреки че имат необходимото образование.


От друга страна, точните науки предлагат много възможности за реализация извън образованието, като в тези области е необходима допълнителна квалификация, за да станеш учител.

Какво е решението?

Ангел споделя, че за да влезеш в училищната система, е необходимо да имаш педагогическа правоспособност – или чрез университетска степен по педагогика, или чрез следдипломна квалификация.

Това може да изглежда като ограничаващ фактор, но организацията Синдео се стреми да направи процеса по-достъпен чрез своите онлайн обучения, насочени както към бъдещи учители, така и към настоящи педагози, които трябва да поддържат квалификацията си.

Всеки един човек, който има желание да преподава в училище, може да влече в училище. Не от днес за утре, трябва му някакво време и подготовка, но може да се случи това нещо.


Едно от най-успешните им обучения е "Въведение в приложното преподаване", което помага на кандидат-учители да придобият необходимите знания и умения, както и контакти с училища, търсещи нови преподаватели.

Всички обучения са онлайн, за да бъдат достъпни за хора от цяла България, дори за тези в български неделни училища в чужбина.


Накратко, за да станеш учител ти е нужно:

  • Правоспособност;

  • Знания и Умения;

  • Контакти на училища.


Нещо, което малко хора знаят, е че законът в България позволява да започнеш да преподаваш в училище или ако имаш педагогика, или ако си записал педагогика, т.е. може да не си завършил все още.

Ако човекът все още учи, получава 80% от заплатата си и това е регулирано.


Има още нещо, което е позволено - т.нар. хонорувани преподаватели, които нямат никакъв ценз, но имат основен учител, който ги “наглежда”.

Ролята на бизнеса и браншовите организации

Ангел вярва, че промяната в образованието ще дойде не толкова от държавата, колкото от нуждите на бизнеса и браншовите организации. Той посочва, че образователната система трябва да се отвори към частните инициативи, за да се развива по-динамично и да привлича повече хора към преподавателската професия.

По този начин може да се развие целият интерес, а всички тези организации дават видимост на това, че много хора могат да влязат в образованието, което е ценно. 


Една от причините учителите да се записват на обученията на Синдео е именно за да са по-адекватни и близки до учениците си, а не защото се страхуват за работните си места.

Сайтът на организацията е https://sindeo.org/.


Всичките им обучения преминават с отговор на въпроса “Защо?” - защо да научат това, защо да го приложат.

Аз вярвам, че чако отговорим на въпроса “Защо?”, хората ще имат повече вътрешна мотивация да научат нещо.

Какво е извлякъл Ангел от опита си като преподавател на деца?

Ангел вижда как се развива естественият интерес на децата. Той винаги започва с отговора на въпроса Защо. Това е и философията на академията. 

Най-важното е да слушам децата и да виждам какво е тяхното настроение в даден момент. Когато се чуят думите на децата, ти стигаш по-близо до тях. И в следващия момент, когато им кажеш “Хайде да направим тези стъпки”, те ще са готови да тръгнат след теб.


Ангел споделя страхотен пример в края на епизода, който си струва да чуете :)

Какво можем да направим ние?

Като финал, даваме думата на всички вас:

Как бихте решили проблема с липсата на учители?


Споделете мнението си в коментарите, а ние ще го използваме в бъдещи епизоди, и дори бихме организирали обсъждане на коментарите. Темата е важна не само за нас, а за всички идващи поколения след нас.


🎧 Препратки към епизода:

YouTube: https://youtu.be/cbloR0P9hxU?si=b6hdJqOwrrYv-FEf

Spotify: https://open.spotify.com/episode/5npReWS9JZsqEvoJkOfaSB?si=DvjSyDbQR6qQZ5LD2MKfow

Apple Podcasts: Слушай в Apple Podcasts

Всички епизоди на ГИТИ ще откриете на нашия сайт 👉 hackbulgaria.com/podcast.