Гласът на IT индустрията - подкастът на HackBulgaria

Цветелина Георгиева

Публикувано на: 12 септември 2024г.

🗣️ В деня на програмиста даваме старт на нашия нов проект - подкаста Гласът на IT индустрията (ГИТИ). В него ще надникнем "под капака" на българската IT индустрия и ще покриваме както технологичната, така и човешката страна на нещата.

Идеята ни е да обединим видеата, които правим под една шапка, която да носи смисъл и стойност за общността. 💪

Понякога ще сме на живо, понякога ще сме в студио, понякога навън. Имаме много идеи, затова ще държим нещата гъвкави. И ще вдигаме капаци! 💥

HackBulgaria е преди всичко общност, и с този подкаст искаме да създадем място за значими разговори без табута, където можем да бъдем преди всичко човеци. Ще четем вашите коментари и ще вземаме предвид обратната ви връзка, затова не се колебайте да я споделяте с нас!

⏯️ Подкастът ще бъде наличен в YouTube, Spotify и АpplePodcast. Можете да го слушате или гледате в най-удобния за вас формат, а ние обещаваме да ви срещаме с интересни гости и да правим смислени разговори.

Всички епозоди ще може да намирате и на страницата на подкаста на hackbulgaria.com.

🎤 Водещи на подкаста ще бъдат Радослав Георгиев и Ивайло Бъчваров - двамата съоснователи на HackBulgaria. Радослав е добре познато лице от различните ни формати, а Ивайло, също съосновател и CTO на HackSoft, ще бъде ко-водещ и обещава да бъде радост за вашите очи и уши. 

Форматът ще включва гост и тема, като всеки епизод ще разглежда различни аспекти, за да бъде максимално полезен за вас.

Първи епизод: "Един рунд наемане, през очите на работодателя"

Пълният епизод: https://youtu.be/zs258TmLHPQ?si=2qiPx7fn-87hofZw

Започваме с една винаги актуална тема - процесът по наемане на кадри през очите на работодателя

В първия епизод ни гостува Камен Коцев, VP of Engineering в HackSoft, с над 12 години опит като софтуерен инженер. Заедно с Радо и Иво ще надникнем "зад кулисите" на процеса и ще обсъдим всички негови аспекти.

📝 В началото на годината в HackBulgaria отворихме темата за входа в индустрията и навлизането на хора на стажантски и junior позиции. Събрахме много ценна обратна връзка от общността и въпросите, които ги вълнуват. Ето някои от темите, които обсъждаме в първия епизод:

  • Съвети за провеждане на интервю с работодател;

  • Каква заплата да поискате по време на интервюто;

  • Каква е ситуацията на пазара в момента.


Камен разказва как кандидатите могат да изпъкнат пред другите и обръща специално внимание на подходите, които работят. 

От началото на годината има много стажанто-младши специалисти, които си търсят работа и които не са за подценяване, но казусът от гледната точка на работодателя е как да ги отсее. И тук разгръщаме темата за това какво е правил всеки от кандидатите и как го показва. 


“Понякога си казваш, че имаш нужда от почивка и това е разбираемо, но трябва да знаеш, че се състезаваш с хората, които не взимат почивка през това време и работят върху себе си и усъвършенстването си”.

Камен Коцев


Специално внимание обръщаме и на смяната на нагласата на кандидатите - ако си завършил една академия преди 4 месеца и последните 4 месеца не си пипал нищо, а отговорът ти е “аз търся работа”, то вероятността компанията да избере кандидати, които през същото това време са писали проекти и са подобрявали уменията си, е огромна.

Иво разказва и за процесa по търсене на QA, като споделя своите впечатления. Споделя също, че много хора оценяват обаждането по телефона с отказ, вероятно защото кандидатстват на много места, но от повечето не им връщат никаква обратна връзка.

Обръщаме внимание и на т.нар. меки умения. Да усещаш, че даден човек ще се впише в екипа и ще може да свърши работа понякога има по-голяма тежест от твърдите умения на кандидата.

📌 Много хора се насочват към IT индустрията, защото са чули, че е яко и че от раз получаваш голямата заплата. Ако си пропуснал статията Курсове и академии за програмисти - митове и реалности, хвърли й едно око.

 “В последните 7-8 години нашата професия много се популяризира, а когато ние стартирахме, хората, които бяха програмисти бяха гийкове, на които това им е супер интересно, и почти нямаше хора, които искат да влязат в индустрията не защото им е много интересно, а заради парите или защото това е много известно”.

Ивайло Бъчваров


Обсъждаме и задачата по време на подбора. Оказва се, че тя е напълно очаквана. Дискутираме и как се справят кандидатите със задачата.

Поглеждаме и през призмата на гледната точка на кандидата. Ако си кандидат и кандидатстваш на 5 места - решаваш 5 задачи и имаш 5 интервюта. Работодателят е в изискващата позиция, докато кандидатът е в по-различна позиция. Неговият генерален избор обикновено не е “къде ми харесва”, а “имам нещо, което не ми харесва на текущото място и искам да го сменя”.

“Ако стоите и хвърляте CV-та, няма да стане - стоите вкъщи, кандидатствате по всички възможни  обяви, и чакате някой да се свърже с вас. Трябва доста повече проактивност, повече комуникация”.

Радослав Георгиев


📹 Коментираме и интервютата на живо и онлайн - плюсове и минуси, а Иво дава ценни съвети за онлайн интервютата, как да обърнем внимание на камерата, която използваме, и защо е толкова важно това.

“Седмахме и се разбрахме, че стажанти и junior-и искаме само на живо и само в София, просто защото по-трудно се работи с човек, който има нужда от внимание. Много по-добре е и за тях, и за нас, защото те се научат по-бързо, когато има човек в офиса, а пък ние ще започнем да ги вкарваме в проекти, колкото по-бързо се научат, така че бенефитите са за всички страни”, коментират Радо и Камен.


Обхващаме и темата за това, че ако си кандидатствал за дадена позиция и не са те взели, в повечето случаи забравяш за тази компания. 

“Дори сега да не пасваш на отворената позиция, кандидатсвай пак. Ти през това време си натрупал умения, написал проекти, за които ще си говорим и знаеш вече как е минало интервюто и какви са били пропуските.

Камен Коцев


И още! ✨

За въпросът за това защо искаш да смениш настоящата си работа, зад който се крият много нюанси. За куртоазните отговори и разбира се така обсъжданата тема - заплатата. Споделят ли очакванията си кандидатите, какво значи “нямам развитие”, какво съветват Камен, Иво и Радо. За ценните препоръки накрая. Гледайте в епизода!

“Искреността е важно нещо, защото в крайна сметка е въпрос на доверие. Да те вземат на работа е въпрос на доверие.”

Слушайте / Гледайте Г{IT}И

Силно се надяваме Г{IT}И да ви хареса и да даде добавена стойност за общността ни! А ние с интерес очакваме вашите коментари. Stay tuned за следващия епизод. 🚀