Какво се случи в HackBulgaria за 6 месеца?

Цветелина Георгиева

Публикувано на: 11 юли 2024г.

July morning-ско искрено и лично или какви ги свършихме дотук. 🙌


Неусетно дойде юли, жега обзе офисното пространство. Част от екипа вече се радва на морския бриз, а друга част седна да опише какви ги свършихме дотук тази година за вас, нашата разрастваща се Хак общност.


В началото на годината начертахме големи планове за HackBulgaria, които започахме един по един да реализираме с голямата ни амбиция и желание да превърнем HackBulgaria в общността на софтуерните специалисти и IT хората в България.


Когато щрихирахме всичко, свършено дотук, се оказа, че немалко проекти вече са в ход. Щастливи сме, че успяхме да реализираме толкова активности дори за по-малко от 6 месеца. Благодарение на тях вече имаме една стабилна основа, върху която да надграждаме, да ставаме все по-добри и да разрастваме нашата общност.

Малко цифри:

  1. Хората в общността към 10 юли са 1 496.

  2. Хората в Discord са 647, а каналите са над 40. Най-активните дискусии са по темите за Кариеростарт позиции, събития и meetups, Python.

  3. От началото на годината имаме над 35 000 гледания на видеата в YouTube канала ни и 508 нови абоната за канала! Така общия брой на абонатите ни вече е 4 850! Най-гледана е поредицата видеа Live Q&A.

  4. В социалните мрежи сме достигнали до общо над 11 000 последователи.

  5. Сайтът ни има над 15 400 посещения.



Какви активности направихме дотук:

  • Пуснахме сайта hackbulgaria.com, който подобряваме ежеседмично. Съвсем наскоро обновихме секцията Материали, където събрахме голяма част от Live Q&A и Кариеростарт видеата. Видя ли я вече на hackbulgaria.com/materials ?

  • Имаме Discord канал с 647 активни потребителя, достъпен на https://hackbulgaria.chat/, където ежедневно се вихрят дискусии и хората си помагат. Ако все още не си вътре, те съветваме да влезеш. Освен по каналите по теми, продължаваме да връщаме обратна връзка на хората и за техните CV-та. Нещо, което започнахме спонтанно след един Live Q&A и продължаваме да го правим.

  • Пуснахме блога ни, в който лека-полека започнахме да създаваме съдържание. Щом четеш тази статия, ти препоръчваме да видиш и статията за Принципа на 3-те кофи! Със сигурност ще ти е полезна.

  • Направихме 4 издания на workshop-a “ChatGPT в софтуерната разработка”, от които три в София и едно в Пловдив. Получихме много позитивна обратна връзка и със сигурност ще има още workshop-и. Екипът ни е в дълбоки размисли за темите, затова ще ни е полезно да ни пишеш какво те вълнува в момента.



  • YouTube каналът ни набра скорост, като излъчихме 9 издания на нашите Live Q&As с интересни гости на полезни за бранша теми. Да, говорихме за доста теми табу в бранша, получиха се полезни дискусии с много въпроси. Ако си пропуснал епизодите, не е късно да наваксаш - https://www.youtube.com/playlist?list=PLmpSOHJJON0ATvhGtm3xr4OkcJq-UsZo9.

  • Пуснахме проекта Кариеростарт, където събрахме всички академии към компании, junior-friendly позиции и стажантски програми на едно място за общността. Този проект се роди някак естествено в една от дискусиите в Discord и намери своето продължение в сайта на HackBulgaria.

  • Излъчихме 4 Кариеростарт Live видеа с гост-представители от компаниите за конкретни позиции. С подобни ресурси целим да придадем онази добавена стойност към позициите, която поне на нас досега ни е липсвала. Да видим човешкото лице в компаниите, да поговорим за всичко от-до, без заобиколки и с максимална яснота за хората, които ще кандидатсват по дадена обява.

  • Отпразнувахме завръщането на бранда HackBulgaria и нашата 10-ата годишнина на събитието The Reunion. The Restart. Събрахме се малко над 100 души на по чаша питие, Радо и Иво разказаха за всичко ново и предстоящо. Получи се страхотен networking, а за финал имахме и томбола с емблематични награди.



  • Организирахме две издания на Django Meetup, което към днешна дата прерасна в Python Meetup @ Sofia.

  • Дотук проведохме две издания на Python Meetup @ Sofia. Повече от щастливи сме, че тези две издания буквално препълниха залата в Barter Community Hub, на които сме безкрайно благодарни, че са наши домакини. Имахме интересни лекции и разбира се така ценният networking. Следващото издание ще бъде на 23 юли и ще бъде изцяло в networking формат. Събитието е безплатно, нужно е само да потвърдиш присъствие в Meetup.com. Чакаме те!



  • Заснехме и обработихме над 100 видеа за социалните мрежи.

  • Активни сме във Facebook, Instagram, YоuTube и LinkedIn. Ако все още не сте ни последвали, ще сме много благодарни да го направите. Стараем се да създаваме стойностно съдържание за вас, нашата общност, и всеки един like или subscribe ни дава стимул да продължаваме.


С тези цифри и активности направихме малка стъпка към трите основни цели на общността HackBulgaria, a именно:

Взаимопомощ.
Развитие.
Възможности.



Виждаме, че всичко дотук прави смисъл и е една стабилна основа за надграждане.

Използваме летния сезон, за да планираме следващите ни активности от есента. Освен продължаване на настоящите такива, сме планирали и нови, в които виждаме стойност за общността.

Затова запретваме ръкави и продължаваме да творим с пълна сила. 💪

Обратната връзка винаги е била наш пътеводител и много от активностите се родиха именно в дискусии с хората и компаниите. Затова, ако има нещо, което искате да видите в HackBulgaria и смятате, че ще донесе стойност на още хора, пишете ни на team@hackbulgaria.com или в коментар под статията. Всяко споделяне е ценно.

Enjoy the summer and stay tuned for more! 🌊